Bel ons: no skype addon 06 13 629 772

2toDrive

Begeleid Rijden start in november
Vanaf de dag dat je 16 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-auto(B), de praktijklessen mogen dan beginnen als je 16,5 jaar bent. Vanaf de dag dat je 17 jaar bent geworden mag je dan het praktijk examen afleggen voor je autorijbewijs.

Voor wie?
Iedereen die geboren is vanaf 1 November 1994 mag meedoen met deze proef.
Ben je voor 1 November al 17 jaar dan mag je wel rijles nemen maar pas examen doen met 18 jaar.

Dus:

• Vanaf je 16e verjaardag mag je al theorie-examen doen;
• op het moment dat je 16,5 wordt, kun je beginnen met rijlessen;
• zodra je 17 jaar bent, mag je praktijkexamen doen;
• tot je 18e verjaardag mag onder begeleiding van een coach autorijden;
• vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op

Je definitieve rijbewijs-B voor de personenauto
Als je geslaagd bent voor je rij-examen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs. Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet.

Coach
Jouw coach in de auto moet minimaal 27 jaar zijn, minimaal 5 jaar het rijbewijs hebben (tenzij die persoon een bevoegd rij-instructeur is) en moet van onbesproken gedrag zijn. Let op: je coach mag niet onder invloed van drugs of alcohol zijn, terwijl jij rijdt. Dat kan jou namelijk je rijbewijs kosten en dan moet je opnieuw examen doen. Dat geldt overigens ook wanneer je zònder coach toch gaat rijden

Begeleiders
De oorsprongkelijke bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer)

Minderjarigheid van de bestuurder
Omdat de aspirant bestuurder nog minderjarig is, moet een schriftelijke verklaring van één van de ouders of wettelijk vertegenwoordiger overlegd worden. De minderjarige bestuurder is echter wel juridisch bestuurder, zodat hij of zij wel verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig, bij deelname aan het verkeer.

Sanctie – Rijden zonder begeleider
Rijdt de 17-jarige zonder begeleider, dan volgt hier een sanctie op door ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen. Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, ná het bereiken van de dag dat je 18 jaar geworden bent.

Definitieve invoering:
November 2011

Bron:
Min. van Verkeer en Waterstaat

Klaar om te starten?

Ben je geïnteresseerd in onze rijlessen? Of wil je onze rijschool proberen?

Klik dan nog op de knop Gratis proefles en schrijf je hiervoor in!